Det kinesiske diktatur er nok menneskehedens hovedfjende, men det er 1.400 millioner kinesere ikke

Som noget nyt bringer vi i denne uge en indvending mod den aktuelle offentlighed. Vi har modtaget følgende kommentar fra Carsten Juhl.

Af en eller anden grund så minder teksten os om Picassos Guernica. Bombardementet af den baskiske by Guernica i 1937 blev udført af den enhed i det tyske luftvåben, som hed Condor-legionen. Kondoren er en ådselsædende fugl. Ytringsfrihedsdebatten har også at gøre med fortæringen af ådsler. Ytringsfriheden er den danske presse og parlamentarismes store fællesvirus, som de begge tyer til, når de ikke kan drive politik på eksempelvis krig og sygdom.

Næste fredag vender vi tilbage til vores radikale uaktualitet.

“At føje spot til skade”, er et dansk og norsk udtryk, som i det nye århundrede åbenbart skal identificeres med “ytringsfrihed”. I 2006 publicerede den spottende avis i Århus en række krigskarikaturer, der skulle ydmyge “vores fjende” i Irak ved at håne den profet, som et flertal irakere angiveligt værdsætter. Så ikke blot blev beboerne i de irakiske byer beskudt af bl.a. danske soldater, men der skulle føjes netop spot til skade med de berømte “Muhamedtegninger”. 14 år efter er der endelig kommet fokus på det kinesiske diktaturs skalten og valten, absolut med rette: Human Rights Watch har dokumenteret, at det kinesiske diktatur søger at fjerne menneskerettighederne som forudsætning for alle de organisationer, Kina yder økonomisk støtte. At den kinesiske stat er menneskehedens fjende, indebærer imidlertid ikke, at de 1400 millioner kinesere er det. Der er lige blevet afholdt lokalvalg i Hong Kong og parlamentsvalg i Taiwan: Begge steder har de partier, der er modstandere af styret i Peking, fået over 60% af stemmerne. Man kan godt gå ud fra, at resultatet ville være det samme, såfremt der blev afholdt frie valg i f.eks. Shanghai eller … Wuhan. At identificere de virusramte kinesere med styret i Peking og dets flag er derfor en lige så stor usmagelighed, som krigskarikaturerne var det i 2006. Hvorfor ikke en karikaturtegning på den internationale Auschwitz-dag med påskriften “Jøderne var dumme, de lod sig indfange”, eller ved næste skoleskydning i USA et amerikansk flag med små drenge og piger i et antal svarende til de dræbte i stedet for stjernerne på Stars and Stripes? Nej vel. Og det skyldes jo nok, at de to projekter, vi taler om, er racistiske projekter. Håne arabere og kinesere det er lige noget for… Jyllandspesten. I mine forældres generation var det navnet, hvormed den spottende avis omtaltes på øerne og på Bornholm: Under Krystalnatten i Det Tredje Rige skrev avisen således, at jøderne selv var skyld i forfølgelsen: “De havde stukket næsen for langt frem”! Så lad os i dag hellere kalde den avis for Jyllandsvirus. På sin egen omvendte måde svarer det navn også til, hvad spotavisen i Århus satser på: Den har jo spredt sig til Politikens forside den 29-1-2020.